19.04.2009

ciftlik takvimi


ÇİFTLİK TAKVİMİ

AY
ÇİFTLİK İŞLERİ

Ocak
Ağaç budama, fidan, tohum, sebze (sarımsak vs.) dikimi, tarla hazırlıkları, atla sürüm, turunç reçeli yapımı.

Şubat
Ağaç budama, fidan, tohum, sebze (sarımsak vs.) dikimi, tarla hazırlıkları, atla sürüm, peysaj bitkilerinin dikimi, arpa ekimi.

Mart
Valencia portakalı hasadı, yeşil gübreleme, kışlık soğan dikimi, yazlık sebze tohumlarının fidelenmesi, kurutmak için papatya toplanması, kuzu otlatma, limon hasadı.

Nisan
Sebze ekilecek tarla sürümü, gübreleme, tarhların sebzelere göre ayırımı, fidelikten tarlaya yazlık sebze fidelerinin dikimi (şaşırma yapılması), bazı ağaçların aşılanması, bakla bezelye ve enginar toplama, çilek çapalama, enginar, bezelye ve bakla konservesi yapımı.

Mayıs
Ağaç ve sebzeleri sulamaya başlama, arıkların açılması, çapalama, sebzelere gübre şerbeti verilmesi, gelincik şurubu yapımı, erik ve kapari toplama, kapari salamurası yapımı.

Haziran
Tarladaki yabani otlarla mücadele, çapalama, yazlık sebzede erken olanların hasadı, koyun kırkma, tatlı sorgun ekimi, erkenci şeftali hasadı, çilek hasadı, kapari toplama ve salamura yapımı.

Temmuz
Yazlık sebze hasadı, sulama, yabani otlarla mücadele, erişte yapımı, bulgur yapımı, çlek reçeli yapımı, mısır ekimi.

Ağustos
Kışlık tohumların fideliğe ekilmesi, her hafta yazlık sebze ve meyve ağacı sulama, yazlık sebze hasatı, erişte yapımı, sebze ve meyve kurutma, salça yapımı, sebze konserveleri yapımı, mısır inciri toplama ve marmelat yapımı.

Eylül
Kışlık sebzeler ( lahana, pırasa, fiğ, bakla vs..) için tarla sürümü, kışlık sebzelerin ekimi, tarhana yapımı, salça yapımı, turşu yapımı, sebze konserveleri yapımı.

Ekim
Nar hasadı, Nar şarabı yapımı, tarladaki yazlık sebze yerlerinin sürülmesi, yabani ot mücadelesi, zeytin toplama, zeytin sıkılması, zeytinyağı yapımı, sofralık zeytin hazırlanması, bağbozumu, üzüm şarabı yapımı

Kasım
Gübreleme, ayva toplama, ayva şarabı ve reçeli yapımı, tarla sürümü, sabun yapımı.

Aralık
Gübreleme, ayva toplama, ayva şarabı ve reçeli yapımı, tarla sürümü.


bebeem bi bak bakalim pastoral vadi ekolojik yasam ciftligi
ciftlik takvimi de ne de güzel söylemeymis degil mi a dostlar:) ben diyorum ki gidip isleri bi ögrenmek lazim. sonra da alternatif yasam kosullari ustunde dusunmek ve bis ekilde icraata gecmek lazim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder